Så stylar du villaträdgården för att maxa chanserna för en lyckad försäljning

Trädgården är det första spekulanterna möts av när de kommer på en visning. En inbjudande trädgård kan göra stor skillnad för värdet på din villa. Därför är det viktigt att visa upp den från sin bästa sida. Trädgårdsexperten Anna Gouteva delar med sig av sina bästa tips och inspiration för hur du fixar till trädgården inför fotografering och visning.

Vi tillbringar alltmer tid i våra trädgårdar. Det har blivit inne att umgås ute, säger Anna Gouteva som arbetar som blomsterdekoratör och har lång erfarenhet av att försköna utemiljöer med hjälp av krukor, växter, träd och möbler.

Anna Gouteva har älskat allt som växer ända sedan hon som trettonåring fick sitt första jobb i en blomsteraffär. Sedan dess har hon utbildat sig till florist på Ingvar Strandhs Blomsterskola och har startat upp flera framgångsrika blomsterateljéer och butiker. Idag driver hon företaget Anna Gouteva Blomsterdekoratör AB som har sina rymliga lokaler i Oxies anrika blomsterhall.

Anna Gouteva
Anna Guteva driver idag Anna Gouteva Blomsterdekoratör AB.

 

Trädgårdstrender 2024

En het trädgårdstrend i år är odla själv, särskilt ätbara växter.
–  Vi har blivit mer medvetna och många vill veta var maten kommer ifrån. Det finns många örter och grönsaker som du enkelt kan odla i kruka, växthuset eller i trädgårdsbädden, säger Anna Gouteva.

Det har också blivit populärt att anlägga så kallade vilda trädgårdar som främjar den biologiska mångfalden.
–  Det är viktigt att vi värnar om våra pollinerande insekter. En växt som alla borde ha i sin trädgård är fjärilsbuske. Precis som namnet antyder, lockar den till sig tusentals fjärilar vilket skapar en drömmig känsla. Fjärilsbuske kan ha vita, rosa eller lila blommor och finns att köpa färdiga, bara att gräva ner i rabatten eller plantera i en kruka, säger Anna Gouteva.

En nygammal trend som kommer tillbaka i år är att odla och så blommor.
–   Alla blir glada av blommor. Men man ska tänka på att det tar tid att sköta om dem. Om du inte har den tiden är det bättre att satsa på en grönare trädgård, säger Anna Gouteva.

5D1E233F-5AF0-421F-9256-680A250F9A73
Har du inte tiden för att ta hand om en blommande trädgård tipsar Anna om att satsa på gröna växter.

 

Maximera försäljningspriset på din villa med trädgårdsstyling

När det gäller att styla trädgården inför en försäljning gäller det att framhäva det bästa med just din trädgård. Anna Gouteva rekommenderar att du prioriterar ett eller två ställen istället för att förbättra lite här och där. Oavsett hur du väljer att styla din trädgård är det naturligtvis viktigt att du har klippt gräset, rensat bort ogräset och att trädgården ser prydlig ut.

Du vill ge spekulanterna en känsla av hur det är att bo i huset. Därför bör du tänka på vad det är som är mest lockande med din trädgård. Är det uteköket, poolområdet, eller de gröna ytorna? Med lite enkel styling kan du visa upp utemiljön på bästa sätt, förklarar Anna Gouteva och delar med sig av inspiration och tips för att styla villaträdgården inför försäljning.

 Guteva_Bild
Hitta platsen i din trädgård som är den mest säljande och lägg ditt fokus där tipsar Anna.

MAXA UTEKÖKET – SNYGGT OCH PRAKTISKT

Lägg fram vackra köksredskap och skapa en ombonad känsla med vackra dynor och utomhusmattor på trädäcket. Odla örter i krukor eller en närliggande trädgårdsbädd. Spekulanterna ska kunna föreställa sig att de lagar mat under bar himmel och klipper färska örter till salladen. Tänk på att örter kräver mycket omvårdnad, ju mer du klipper desto vackrare blir de. Om du inte hinner äta eller frysa in, kan du skapa buketter och sätta i vas. Placera en hög växt i en kruka vid matplatsen. Det ger förnimmelsen att sitta och äta under ett träd.

Grill

HÄRLIG SEMESTERKÄNSLA MED PARASOLL

Ett parasoll fungerar inte bara som solskydd, det är också en vacker inredningsdetalj som höjer mysfaktorn. Anna Gouteva inreder ofta med flera olika parasoller för att skapa trivsamma miljöer, som erbjuder både sol och svalkande skugga. Investera i små, flyttbara parasoller som kan sättas ihop i grupp, och matcha med kuddar och plädar som går ton i ton.

Uteplats-med-parasoll

PLANTERA VÄXTER PÅ OLIKA HÖJD

Genom att plantera växter på olika nivåer får du en spännande trädgård. Med en pergola skapar du enkelt nivåskillnad. Det finns många snabbväxande växter som är visuellt vackra. Ett utmärkt exempel är passionsblomma som fyller ut en pergola på en sommar. Den kan antingen grävas ner i rabatten eller sättas i en kruka. Ett annat tips är att fylla ut rabatterna med växter i krukor. Då får du olika nivåskillnader utan att behöva gräva.

krukor

SKAPA EN OAS MED KRUKOR

De flesta har krukor där hemma. Samla krukorna i grupper för att skapa vackra stilleben eller en alldeles egen oas. Välj växter som passar bra ihop och använd gärna krukor i olika storlekar. Tänk på att växter i små krukor behöver vattnas oftare än växter i stora krukor.

Krukor-på-trädgårdsbord

UPPREPA SAMMA TEXTUR OCH MATERIAL

Om du har ett fikonträd i kruka, fortsätt på samma tema med ätbara växter. Eller välj en liten och en stor växt av samma sort. Var inte rädd för att upprepa samma textur och material. Det ger ett lugnt och harmoniskt intryck. I Anna Goutevas egen trädgård växer endast blommor i olika vita nyanser. Men du kan också tänka på att använda växter som kompletterar varandra på ett vackert sätt. Om du vill ha friska klara färger så är till exempel krasse och citronträd en fin kombination. Vill du ha en mer dämpad färgskala kan du placera lavendel och olivträd tillsammans. Skapa en helhet som går ton i ton.

GRÖNA RUM FÖR AVSKILDHET OCH ATMOSFÄR

Med spaljéer skapar du enkelt gröna rum, vindskydd och avskärmningar. Även här är passionsblomma perfekt. Luktärt är en annan snabbväxande växt med blommor som doftar ljuvligt. Ju mer du klipper, desto fler blommor får du.

Spalje

LYXA TILL POOLOMRÅDET

Ibland kan poolområdet kännas kalt. Men det finns några enkla knep för att skapa en riktig wow-effekt. Piffa upp sittgruppen och solstolarna med kuddar och plädar. Investera i en stor kruka på hjul med grönväxande vegetation. Det ser pampigt ut och hjulen gör att du enkelt kan flytta krukan om du behöver. Dekorera med ett flyttbart parasoll. Sätt fram två likadana korgar, en för handdukar och en för badleksaker. Vackert och välorganiserat. Undvik växter med blad som kan skräpa ner poolen.

poolområde-1

Anna-Gouteva-Klippt

Du vill ge spekulanterna en känsla av hur det är att bo i huset. Därför bör du tänka på vad det är som är mest lockande med din trädgård. Är det uteköket, poolområdet, eller de gröna ytorna?

Anna Gouteva

Inredningstrender – Så inreder den trendkänsliga

Vilka trender gäller för hem och inredning 2024? Ja, lite av varje faktiskt. Oavsett vad du har för inredningsstil kommer du kunna komplettera ditt hem med trendiga detaljer, färger och accessoarer.

Lär dig mer om årets trender

Så gör du en lyckad villaförsäljning

Ju tidigare du börjar förbereda din villaförsäljning, desto bättre chans har du att hitta rätt köpare och få det pris som du förväntar dig. Med Bjurfors tjänst På förhand hjälper vi dig att förbereda din villa inför en kommande försäljning.

Så lyckas du med villaförsäljningen