Allt fler svenskar vill jobba på distans från Spanien

Vi har blivit vana vid att arbeta på distans. Det ger en större valfrihet i var du väljer att både arbeta och leva året om. För svenskarnas del är det en växande andel som satsar på att distansjobba från Spanien.

Sedan början av 2020 begränsade Coronapandemin vår rörlighet, både jobbmässigt och privat, på många sätt. Samtidigt gjorde begränsningarna att i stort sett alla arbetsgivare världen var tvungna att ställa om  genom att implementera digitala alternativ för att hålla verksamheten igång. 

Nu när vi kan träffas fysiskt på jobbet igen och återgå till "livet som vanligt" har ett stort inslag av flexibilitet blivit det ”nya normala”. Acceptansen och förståelsen för distansarbete har ökat markant, och arbetstagarna har därmed en större möjlighet att styra sin vardag. Om du har ett arbete där det mesta sköts digitalt borde det inte spelar någon roll längre om du arbetar från ditt hem i Sverige, eller ditt hem i Spanien.

Fler unga köpare intresserade av Spanien

Under vinterhalvåret vill många svenskar ha mer ljus, kortare vinter och generellt ett varmare klimat. Det gör att många skaffar sig ett utlandsboende, och även vill mer eller mindre permanent flytta till Spanien.

Att jobba på distans från Spanien innebär mer ljus, kortare vinter och ett varmare klimat Att jobba på distans från Spanien ger många fördelar för livskvaliteten.

Att intresset för ett boende i Spanien ökat  bland yngre köpare är tydligt, konstaterar Annelie HedlundBjurfors i Torrevieja

– Vi märker en tydlig trend där pensionärerna kompletteras med en yngre kategori köpare som nu ser möjligheten att nyttja sitt andra boende i Spanien mycket mer än ”bara fem veckor på semestern”. Distansarbetet ger många fler möjligheten att ha ett andra hem på varmare breddgrader, mindre än fyra timmar bort.

Större boenden mer populäraIntresset har ökat för att jobba på distans från Spanien, menar Annelie Hedlund, Bjurfors Torrevieja

Eftersom en bostad i Spanien kan nyttjas under större delar av året än tidigare har också önskemålen för hur den ska se ut ändrats. 

– Precis som på den lokala bostadsmarknaden i Sverige vill våra köpare nu ha en bostad med större ytor. Det ska finnas möjlighet att ha ett kontor och en stor uteplats att njuta av det fina vädret på. Allt fler efterfrågar också tre sovrum istället för två, som tidigare varit normen. Budgeten har ökat och de yngre köparna är mer öppna till möjligheten att finansiera en del av kostnaden genom att hyra ut bostaden när de själva inte använder den, säger Annelie Hedlund. 

Mina kunder ångrar inte en sekund att de gjort denna investering i sig själva. Att i mörkaste och regnigaste november kunna börja dagen med en powerwalk längs stranden och ta ett svalkande dopp i Medelhavet är en vardagslyx som förhöjer livskvaliteten rejält.

Strandnära lägenhet i mysig fiskeby

För att ge ett exempel på att pandemin inneburit ett nytt levnadssätt berättar hon om sina kunder från Göteborg, ett par med utflugna barn. De hade båda arbetsgivare som förespråkade jobb hemifrån under hela 2020 och även fortsatt efter det.

– De köpte en strandnära nyproducerad lägenhet i den mysiga lilla fiskebyn Torre de la Horadada och märkte snabbt att det gick precis lika bra att sitta där och arbeta som hemma i Göteborg. Redan efter ett år kom de fram till att de ville spendera ännu mer tid här nere, båda älskade området och sin bostad. Det gjorde att de behövde ett extra sovrum eftersom deras jobb krävde att de kunde stänga om sig för att hålla möten i lugn och ro.

Nära till natur och aktiviteter 

Området runt Torre de la Horada erbjuder även många aktiviteter, såsom paddel och golf, samtidigt som naturen runtomkring är idealiskt för långa promenader, löpning och cykling längs havet. Detta passade hennes kunder mycket väl eftersom de båda är väldigt aktiva. 

Att jobba på distans från Spanien ger närhet till fantastisk natur vid havetHav, kust och berg, Spanien har mycket att erbjuda den som tycker om naturen.

– Mina kunder ångrar inte en sekund att de gjort denna investering i sig själva. Att i mörkaste och regnigaste november kunna börja dagen med en powerwalk längs stranden och ta ett svalkande dopp i Medelhavet är en vardagslyx som förhöjer livskvaliteten rejält. Även om det inte är någon tryckande värme här på vintern så ger ljuset så mycket energi, du laddar batterierna rejält och allt du tar dig an blir lättare att utföra, säger Annelie Hedlund.

Det finns många fantastiska områden längs Solkusten där ditt framtida hem i Spanien kan vänta på dig. Kanske lockar Mallorca, Marbella , Alicante, La Mata eller Nerja? Möjligheterna är närmast oändliga. Här hittar du alla bostäder till salu i Spanien via Bjurfors Real Estate.

Är du nyfiken på hur ett sådant här upplägg skulle kunna se ut för egen del? Alla mäklare som jobbar på Bjurfors Real Estate bor och verkar i Spanien och agerar mer än gärna köprådgivare, lokala områdesexperter eller bara bollplank för din framtida investering i ökad livskvalitet. 

Om du går i tankar om att jobba på distans från Spanien så guidar vi dig gärna i hela processen fram till ditt framtida drömhem. 

Kontakta oss!

Mäklarens roll i Spanien och hur du bäst hittar hem i solen

I vår guide reder vi både ut hur mäklarens roll i Spanien skiljer sig från den i Sverige, och hur det kommer sig att du kan hitta samma bostad på flera olika sidor. Vi tipsar också om hur du som vill köpa en bostad i solen gör det på bästa och enklast möjliga vis.

läs mer

5 tips för dig som vill köpa bostad i Spanien

Spanien är ett utmärkt exempel på ett land där ett bostadsköp är något helt annat än i Sverige. Som svensk är det därför extra viktigt att ha koll på såväl seder som regler för att göra en lyckad affär.

läs mer