Bjurfors Stories

5 tips för dig som vill köpa bostad i Spanien

Skriven av Bjurfors Stories | 2022-apr-28 14:41:31

Spanien är ett utmärkt exempel på ett land där ett bostadsköp är något helt annat än i Sverige. Som svensk är det därför extra viktigt att ha koll på såväl seder som regler för att göra en lyckad affär.  
– Budgivningen är mer en förhandling i Spanien, säger Carolina Klaive mäklare på Bjurfors i
Costa Blanca, för att nämna ett exempel på vad som skiljer länderna åt.

Det är mycket att tänka på när du ska köpa en ny bostad, särskilt när det är fråga om ett hus eller lägenhet utomlands. För att få till en så smidig affär som möjligt är det därför bra att ha koll på vad som gäller just i det landet, alltifrån kontantinsats till amorteringskrav. 

Om man ser till Spanien, där Bjurfors har svensktalande mäklare på Mallorca och i Marbella, Nerja, Alicante , La Mata och Torrevieja, finns det många faktorer som skiljer de båda länderna åt.


Här guidar vi dig igenom alla de delar som är viktiga att känna till när du ska köpa ett boende i Spanien.

1. Budgivningen

Till skillnad från Sverige liknar budgivningsprocessen i Spanien mer en förhandling. I Spanien anlitar du en köpmäklare, vilket är en agent som hjälper dig att hitta rätt objekt och förhandla fram ett bra slutpris.

När du ska köpa en bostad är det vanligt att du lägger ett bud som är något lägre än utgångspriset. Det gör att affären ofta når ett avslut genom att köpmäklaren och säljaren förhandlar om priset.

Om du köper nyproducerad fastighet går det vanligtvis inte att påverka priset, däremot kan en köpmäklare eventuellt förhandla vad som ska ingå i priset. Eftersom det ofta skiljer sig åt vad som ingår och inte beroende på projekt och byggherre kan det vara bra att få hjälp med denna del av affären.

 

2. Anlita ett juridiskt ombud

Att köpa en bostad i Spanien är långt ifrån enkelt, därför rekommenderas alla utländska bostadsköpare att anlita ett juridiskt ombud. Det ombudet framför allt gör är att bevaka dina intressen genom hela affären. Det handlar om alltifrån att ha koll på saker som fastighetsregistret, att bostaden inte belastas av gamla lån.
 
 

3. Skaffa ett spanskt personnummer

 
NIE är ett spanskt personnummer för icke-spanska medborgare och krävs för att kunna registreras som ägare av en bostad i landet. Du kan ansöka om ett NIE-nummer hos spanska ambassaden, spanska konsulatet i Sverige eller på en spansk polisstation.

– Vi har många väletablerade samarbeten och kan ge dig rekommendationer på bra juridiska ombud, ofta med svensktalande personal. En del av våra kontor har även egna ombud som du kan anlita, säger Carolina Klaive.



4. Bolån hos svensk eller spansk bank?

Det finns några väsentliga skillnader mellan att ta lån i Sverige respektive Spanien. Om du väljer att ansöka om lån i Spanien kan du räkna med att få låna mellan 50–70 procent av bostadens marknadsvärde i Spanien

Om du har tillgångar i Sverige är ett annat alternativ att ta lån i en svensk bank. Du kan också göra både och – låna en del i euro och en del i kronor, ett så kallat kombinerat lån.

– Viktigt att tänka på är att spanska banker kräver att lån ska vara amorterade till 75 års ålder, påpekar Carolina Klaive.

 

5. Hur stor kontantinsats behöver jag?

Kontantinsatsen ligger på minst 30 procent av köpeskillingen i Spanien. Sedan tillkommer även kostnader för ombud, skatter och övriga avgifter som uppgår till cirka 10–15 procent av köpeskillingen, beroende på var i Spanien du köper. 

Avgifterna skiljer sig också åt om du köper en nyproducerad bostad eller inte. Precis som med kontantinsatsen kan du inte låna pengar för att täcka kostnaderna som tillkommer i form av skatter och avgifter utöver köpeskillingen.

– Eftersom avgifter och andra kostnader skiljer sig åt mellan regionerna är det bra att använda procentsatsen som en schablon, för att beräkna den totala kostnaden, tipsar Carolina Klaive avslutningsvis.

Du som funderar mer kring ekonomi och hur du bäst finansierar ditt köp av bostad på Solkusten eller på andra platser i Spanien hittar vår guide till det här

Hur skulle ditt framtida drömhem i Spanien kunna se ut? Hitta alla bostäder till salu i Spanien just nu via Bjurfors Real Estate.